Diş Kaynaklı Sinüs Hastalıkları
Diş Kaynaklı Sinüs Hastalıkları
Diş kaynaklı sinüs hastalıkları sinüs enfeksiyonu ve sinüs iltihabı sebebiyle oluşur ve çoğunlukla diş ağrılarına sebep olur. Diş ağrısı durumlarının yaşanması sinüzit hastalıklarında yaygın olarak yaşanan bir durumdur. Diş ağrılarına ve diş hastalıklarına neden olan sinüzitin ve dişin bu süreçte ayrı ayrı tedavileri yapılmalıdır.
Sinüs Kaynaklı Diş Hastalıkları Nedir?
Sinüzit hastalığı, sinüsleri kaplayan dokunun iltihaplanıp şişmesi sonucunda ortaya çıkar. Diş ağrısı ise sinüzit ile birlikte oluşan yaygın bir semptomdur. Diş ağrısı genellikle sinüs basıncından ve sinüs enfeksiyonlarından kaynaklanan akıntıdan kaynaklanır. Diş ağrısı genellikle sinüslere en yakın bölge olan üst arka dişlerde hissedilir.
Sinüs Kaynaklı Diş Ağrısı ile Normal Diş Ağrısı Nasıl Ayırt Edilir?
Normal diş ağrısı birçok açıdan sinüslerin sebep olduğu diş ağrısına benzer. Ancak ağızda sinüs hastalığı öncelikle üst azı dişlerinde hissedilir ve sadece bir dişi etkilemez sinüslere yakın birkaç dişi birlikte etkiler. Sinüs sebepli diş ağrılarında hastada genellikle ateş yükselmesi ve enerjide azalma belirtileri görülür.
Normal bir diş ağrısında diş sorunundan tek diş kökü etkilenir ve ağrı tek diş ile sınırlı olur. Normal dişlerde ağrıya sebep olan durumlar çok şiddetli bir şekilde, kesintisiz bir şekilde kendini gösterebilir. Ancak sinüslerin sebep olduğu diş ağrıları kesintisiz bir özellikte değildir ve bazı hareketler sonucunda hissedilir. Sinüslerin hareket esnasında basıncı değişir ve yukarı zıplamak, aşağı eğilmek gibi durumlarda dişe baskı yaparak ağrıya neden olur. Uzanır konumdayken ya da otururken ağrının azalması sinüs basıncının azalması ile karakterizedir.
Sinüs Kaynaklı Diş Ağrısı Tedavisi Nasıl Olur?
Sinüzit hastalıkları ortaya çıktığında öncelikle sinüs tedavisi yapılmalıdır. Sinüs hastalıklarının tedavisinin uygulanmasıyla birlikte eş zamanlı olarak diş ağrısı tedavisine geçilebilir. Sinüs hastalıkları sebep olduğu diş ağrılarının tedavisi için:
- OTC sınıfı ağrı kesiciler ile şiddetli olmayan diş ağrısı engellenebilir,
- Topikal bölge uyuşturma macunları ve jeller ağrı kesici yerine kullanılabilir,
- Gün içinde birkaç kez sıcak ve soğuk kompres yapılabilir,
- Tuzlu su solüsyonu kullanarak ağız yaraları ve ağrıları azaltılabilir.