Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
Komposit dolgu

Komposit dolgu

Kompozit Dolgu

Kompozit dolgu günümüzde dolgu işlemlerinde en çok kullanılan dolgu malzeme seçeneklerinden birisidir. Bir çürüğü tedavi etmek için dişin çürümüş kısmı çıkarılır ve ardından çürümüş malzemenin çıkarıldığı diş üzerindeki alan doldurulur. Dolgular aynı zamanda çatlamış veya kırılmış dişleri ve yanlış kullanımdan (sert cisim ısırma, diş gıcırdatma gibi) aşınmış dişleri onarmak için de uygulanır.

 

Kompozit Dolgu Nedir?

Kompozit dolgu nedir ve hangi dolgu çeşidini tercih etmek gerekir bunu öğrenmek için öncelikle diş dolgu çeşitlerini öğrenmek gerekir. Dolgu çeşitleri malzeme çeşidine ve uygulanma şekline göre farklı maliyetlerde olabilmektedir. Günümüzde çeşitli diş dolgu malzemeleri mevcuttur. Altın, porselen, gümüş amalgam (gümüş, kalay, çinko ve bakır ile karıştırılmış civadan oluşur) dolgu malzemelerinin yanı sıra diş rengindeki kompozit dolgu malzemeleri de seçenekler arasındadır.

 

Kompozit Dolgu Yöntemi Nedir?

Kompozit dolgu yöntemi klasik dolgu prosedürlerinden oluşmaktadır. Diş hekiminiz öncelikle dolgu yapılacak dişin etrafındaki alanı uyuşturmak için lokal anestezi uygulaması yapacaktır. Tam uyuşma gerçekleştiğinde çürümüş alan çeşitli aletler aracılığıyla dışarı atılır / temizlenir.

 

Çürük bölgenin giderilip giderilmediğini belirlemek için diş alanı test edilir ve diş dolguya hazır hale getirilmeden önce bakteri ve kalıntıları boşluktan temizlenir. Son olarak kompozit dolgu malzemesi ile boş diş alanı doldurulur ve doldu işlemi tamamlanır.

 

Kompozit Dolgu Avantajları Nelerdir?

Kompozit dolgu avantajları arasında en çok göze çarpan özellik kompozit dolguların gerçek diş rengine en yakın dolgu çeşidi olmasıdır. Ön dişlerde dolgu için kullanımı çok uygundur. Kompozit dolgular dayanıklıdır ve uzun yıllar dolgu dişe destek sağlar. Kompozit dolgular ayrıca kırılmış veya aşınmış dişleri onarmak için de ideal bir seçenektir.

 

Kompozit dolguların dezavantajları ise amalgam dolgulara kıyasla daha az dayanıklı olmasıdır. Amalgam dolgular 10 yıla kadar kullanılabilirken kompozit dolguların ömrü beş yıl kadardır. Kompozit dolgularda doldurulan diş alanı büyükse uzun süre dayanıklı olmazlar.

 

Kompozit dolgular, amalgam dolgulardan daha fazla bir maliyete sahip olabilir. Ancak diş rengine en yakın dolgu çeşidi olması sebebiyle maliyet farkı estetik bir dolgu tercih etmek isteyenler için dezavantaj durumu oluşturmayacaktır.

Önceki
Kanal Tedavisi
Sonraki
Lamina Yaprak Porselen