Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
 Protez Tedavisi ve Protez Türleri

Protez Tedavisi ve Protez Türleri

Protez Tedavisi ve Protez Türleri

Protez tedavisi, kaybedilen dişlerin birtakım protezler yardımıyla estetiğinin yerine getirilmesi için yapılır. Protetik diş tedavisi olarak da adlandırılan bu işlemde birçok protez alternatifi tercih edilebilir. Çevresel veya farklı sebeplerden dolayı dişlerini kaybeden hastalarda görülen fonksiyon kayıplarını ortadan kaldıran protez tedavisi ayrıca ağız estetiğinin yeniden sağlanması bakımından çok önemlidir. Diş kayıpları genelde kaza ve travmalara bağlı olarak gelişmektedir. Bireylerin özgüvenini ciddi anlamda etkileyen bu durum, kişide gülüş estetiğinin bozulmasına da neden olur. Ancak günümüzde başarılı bir şekilde uygulanan protez tedavisi sayesinde tüm bu sorunlar ortadan kaldırılır ve hastaların özgüveni sağlanır.

Kimler Protez Diş Tedavisi Yaptırabilir?

Diş tedavisine geç kalan hastalarda uygulanan protez diş tedavisi ayrıca estetik anlamda hastanın kendini çok iyi hissetmesini sağlar. Yine konuşma ve çiğneme fonksiyonu bozulmuş olan hastaların tercih edebileceği protez diş uygulamalarında uzman hekimlere başvurmak çok önemlidir.

Protez Diş Tedavisine Hangi Protezler Kullanılabilir?

Protez diş tedavisi için tasarlanan çok sayıda protez türü bulunmaktadır. Bunlar;

  • Kuron
  • Sabit protez
  • Zirkonyum destekli kaplamalar
  • Metal destekli porselen kaplamalar
  • İmplant
  • Köprü
  • Seramik kaplama şeklinde sıralanmaktadır.

Günümüzde en çok tercih edilen protez türleri zirkonyum, metal porselen ve sabit protezlerdir. Seramik kaplamalar da oldukça güzel sonuçlar verir. Estetik açıdan çokça tavsiye edilen seramik kaplamalar aynı zamanda ön dişlerin restorasyonu için de kullanılmaktadır.

Zirkonyum destekli kaplamalar, porselen kaplama olarak bilinir. Dişin görünen kısmında kullanılan porselenin yanı sıra, iç kısmında zirkonyum tercih edilir. Metal destekli kaplamada ise kaplamanın iç kısmı metaldir. Doğallık açısından bazı sorunları beraberinde getirdiği için ön dişlerde tavsiye edilmez.

Hareketli Protez Uygulamaları

Hareketli protezler, tüm dişlerini kaybeden hastalarda tercih edilir. Bu tür durumlarda hastanın dudakları içe büzüldüğü için estetik kaygılar yaşanır ve kişi daha yaşlı görünür. Üstelik konuşma ve beslenme ihtiyacı tam anlamıyla bozulmaktadır. Hareketli protezlerin üzerine yerleştirilen implant üstü protezler ise hiç dişi olmayan fakat implanta uygun kemik seviyesi bulunan hastalarda kullanılmaktadır.

Önceki
Porselen Kronlar
Sonraki
Sinüs Lifting (Kemik Tozu İlavesi) Nedir, Nasıl Yapılır?