Aşındırmasız Lamina Nedir?
Yaprak porselen olarak da bilinen lamine, özellikle dişlerinin formundan ya da renginden memnun olmayan hastalar için tercih edilen estetiği en yüksek kaplamalardan biri olarak biliniyor. Lamine yönteminde dişler kesilmeden ön yüzeylerinin 0.3. 0.7 mm aşındırılması yeterli oluyor. Bu nedenle diş dokusunun en az kaybedildiği yöntem olma özelliğini taşıyor. Dişlerde herhangi bir aşındırma yapılmadan uygulanan lamine yöntemine ise aşındırmasız lamine ya da prepless lamine deniliyor.
Prepless & Aşındırmasız Lamina Nasıl Yapılır?
Detaylı bir ağız içi muayenesi yapıldıktan sonra hastanın ihtiyaçları ve beklentileri göz önünde bulundurularak prepless (aşındırmasız) lamine uygulanacak olan dişlere karar veriliyor. Ağızdan gerekli ölçüler alınıyor ve elde edilen modellerle çekilen fotoğraflar üzerinde ölçüm yapılıyor. Prova materyali ağızda denenip hastanın ön onayı alınıyor. Prepless (aşındırmasız) lamine yönteminde dişte asla bir aşınma olmuyor. Lamine, seramik blokların kullanılmasıyla bilgisayar ortamında hazırlanıyor. Dişe kimyasal bağ kurarak bağlandıkları için çok büyük bir kuvvetle yapışıyor. Dişler aşınmadığı için bir hasarın oluşması söz konusu olmuyor. Prepless (aşındırmasız) lamine minimum girişimsel işlem olduğundan zararsız bir işlem olarak kabul ediliyor.
Dişlerde aşındırma olmadığı için hasta tedavi sonrasında bir hassasiyet hissetmiyor. Diş bakımı için düzenli olarak fırçalama ve diş ipi kullanımı yeterli oluyor. Diş macunu olarak aşındırıcı özelliği bulunmayan flor içeren diş macunlarının kullanılması tavsiye ediliyor. 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmesi ağız ve diş sağlığının korunması açısından son derece büyük önem taşıyor. Prepless (aşındırmasız) lamine uygulamasından sonra hastalar yemek yerken değişiklik hissetmedikleri gibi renkleşme ve lekelenme sorunları da yaşamıyorlar. Bununla birlikte doğal dişlere zarar verebilecek sertlikteki özellikle kabuklu yiyecekler prepless (aşındırmasız) laminelere de zarar verebiliyor.
Prepless & Aşındırmasız Lamina Avantajları Nelerdir?
Renk bozukluğu, kırılma ve aralık diş gibi diş problemlere hızlı ve estetik sonuçlar alınması açısından prepless (aşındırmasız) lamine en başarılı yöntemlerden biri olarak kabul ediliyor. Yaklaşık bir hafta içesisinde tamamlanan tedavi, hastaların dişlerinde herhangi bir madde kaybına yol açmıyor. Tek tek her diş üzerine uygulamanın yapıldığı yöntemde doğal diş minesine benzer dayanıklılığa sahip malzeme kullanılıyor. Kırılmaya ve aşınmaya karşı oldukça dirençli olmasının yanı sıra zaman içerisinde renk değiştirmiyor. Dişlerin iç yüzeylerine müdahale edilmediğinden dil yabancılık çekmiyor. Işık geçirgenlikleri çok yüksek olduğundan doğal bir diş görünümüne ulaşılabiliyor. Dişlerinde aşındırma uygulanmasını istemeyen hastalar için en uygun ve başarılı çözüm olma özelliğini taşıyor. İstenildiği zaman çıkarılıp hastaların kendi dişlerini kullanmalarını sağlıyor.
Prepless & Aşındırmasız Lamina Kimler İçin Uygundur?
Prepless (aşındırmasız) lamine; diş formunun küçük olduğu ya da dişlerin arasında diastema olarak isimlendirilen boşlukların bulunduğu durumlarda uygulanıyor. Beyazlatma tedavilerinin uygulanması sonucunda giderilmesi söz konusu olmayan aşırı diş renklenmelerinin ve diş formlarının normalden farklı olduğu durumlarda prepless (aşındırmasız) lamine uygulamasına başvurulabiliyor. Ayrıca mine yüzeyinin aşırı pürüzlü bir yapıya sahip olduğu ya da mine düzeyinde çürüklerin bulunduğu durumlarda ve gülüş tasarımı çalışmalarının bir parçası olarak dişlere daha güzel bir görünüm kazandırılması için de prepless (aşındırmasız) lamine uygulamasına başvurulabiliyor.
Diş ve çene gelişimini tamamlamış olan kişilere prepless (aşındırmasız) lamine uygulanabiliyor. Henüz gelişimi tamamlanmamış hastalarda ise gelişimin tamamlanmasının beklenmesi gerekiyor. Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı olan hastalarda lamine uygulamalarının tercih edilmemesi söz konusu olabiliyor. Yüksek dayanıklılıkta porselenden elde edilmekle birlikte lamine kaplamalar aşırı kuvvet altında zarar görebiliyor. Bu nedenle bu tür alışkanlıkları olan hastalara diğer estetik kaplama yöntemlerinin uygulanması tercih edilebiliyor.
Gelişen teknikler sayesinde sıklıkla uygulanabilen ve pek çok hasta tarafından dişlere herhangi bir zarar vermediği için tercih edilen prepless (aşındırmasız) lamine yöntemine giderek daha çok başvuruluyor. Ancak prepless (aşındırmasız) lamine yönteminin uygulanması için hastanın diş yapısının uygun olması temel koşul olarak kabul ediliyor. Genellikle aralıklı diş yapısına sahip olan hastalarda bu yöntem ile çok daha iyi sonuçlar alınması mümkün olabiliyor.