BEBEKLERDE DİŞ BAKIMINDA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
Bebeğim Dişini Kırdı Ne Yapacağım?
Bebekler tabiatları gereği sürekli oyun oynarlar ve bu durum onların büyüme ve gelişimlerinin en önemli parçasıdır. Bazen bu oyunlar tehlikeli ve sonuçları acı olabilir. Yere düşme, çarpışma, darbe yeme, bisikletten düşme gibi nedenlerle dişlerin kırılması veya yerinden tamamen çıkması yaşanabilir. Böyle bir durumda panik yapmayın. Kırılan veya tamamen çıkan diş parçasını bulun, ılık temiz su veya sütün içine koyarak en geç 30 dakika içinde diş hekiminize ulaştırın. Diş hekiminiz gerekli tedavi ile çocuğunuzun dişini kurtarmak için elinden geleni yapacaktır.
Parmak Emme Alışkanlığı Dişlere Zararlı Mı?
Bebeklerde diş bakımı konusunda dikkat edilecek diğer bir nokta parmak emme alışkanlığıdır. Bebekler için parmak emme doğal ve içgüdüsel bir davranıştır. Anne karnında bile parmaklarını emerler. Ancak bu alışkanlık çok uzun süre devam ederse diş ve çene yapıları zarar görebilir. O nedenle parmak emme en geç 5-6 yaşlarında kalıcı dişler çıkmadan önce bırakılmalıdır. Parmağını emmeye devam eden bir çocuklar için bir ortodonti uzmanına danışılmalıdır.
Yalancı Emzik Ve Biberon Dişleri Eğriltir mi?
Yalancı emzik ve biberon uzun süre kullanıldığında diş ve çene yapısını bozabilirler. Böylece çocuğun dişlerinde eğrilik, damakta daralma, derinleşme, ön dişlerin ileriye doğru hareket etmesi ve fırlaklaşması, ön dişler arasında açıklık gibi problemler oluşur. Yalancı emzik ve biberon kullanımının en geç 5-6 yaşlarında çocuğun daimi dişleri çıkmadan önce bırakılması gerekir. Bu yaşlarda bir problem oluşmuşsa bile yalancı emzik ve biberon kullanımı bırakıldığı diş yapısı kendiliğinden düzelebilir. Yalancı emzik ve biberon kullanımı 6 yaşından sonra devam ediyorsa ve ağız ve çene yapısında sorunlar görülüyorsa hiç gecikmeden bir ortodonti(diş teli) uzmanına danışılmalıdır.
Çocuklarda İlk Ortodontik Kontrol Ne Zaman Yapılmalıdır?
Çocuklarda ön kesici süt dişleri 6-7 yaşlarında düşer ve yeni dişler çıkmaya başlar. Çocuk büyüdükçe ileri yaşlarda sorun olabilecek diş eğrilikleri, çene yapısı bozuklukları tam olarak bu yaşlarda belirginleşmeye başlar. Ortodonti uzmanı olan bir diş hekimi kontrolü ile çocuğun ağız yapısında bir sorun olup olmadığını varsa tedavi ihtiyacını belirleyecek ve tedaviye başlayacaktır. O nedenle çocukların ilk ortodonti kontrolünün 6-7 yaş gibi ilk kalıcı dişlerinin çıkması ile yapılması gerekir.
Süt Dişi Çekilince Yer Tutucu Kullanmak Şart mı?
Çocukların ağzında toplam 20 adet süt dişi bulunur ve bunlar 2,5-3 yaşına kadar tamamlanır. 6 yaşından sonra ise çocuğun süt dişleri yerine kalıcı dişleri çıkmaya başlar. Her süt dişi yerine gelecek kalıcı diş için aynı zamanda bir yer tutucu görevini görmektedir. Zamanından önce çürüme, kırılma vb. gibi çeşitli nedenlerle kaybedilen süt dişleri yerine yer tutucu yapılması gerekir. Aksi halde alttan gelecek kalıcı dişin boşluğu kapanacak, kalıcı diş kendisine yer bulamadığından eğri çıkacak veya hiç çıkamayacak ve diş yapısı bozulacaktır. Ancak en iyi yer tutucu süt dişinin kendisidir. Bu nedenle süt dişi önemli değil diye düşünmek yanlıştır ve çok iyi temizlenmesi sağlanmalıdır.
Çocuğum Diş Hekimi Korkusunu Nasıl Yener?
Diş hekimi korkusunun temeli çocukluk döneminde anne babanın yanlış davranışları ile atılır. Öğrenilen bu korku çocukta ömrü boyunca sorun yaratabilir. Çocuklar yaramazlık yaptığında genellikle iğne ile korkutulur. Ancak bu durum ileride çocuk için bir travma oluştururken tedavi veya kontrol için gittiği diş hekiminin de işini aşırı zorlaştırmaktadır. Artık günümüzde gelişen teknoloji ile hiç ağrı hissettirmeyen ince uçlu iğneler, iğne yapılacak dokuyu uyuşturan sprey ve jeller yardımı ile çocuk iğne olduğunu bile hissetmez.