ÇOCUKLARDA DİŞ BAKIMI
Çocuklarda Diş Bakımı
Çocukların diş ve diş eti sağlıklarının korunması ebeveyn sorumluluğundadır. Erken alınan küçük önlemler ile çocuğun bir ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olması ve ileride çok zor tedavi edilecek bazı sorunların kolaylıkla çözülmesi sağlanabilir.
Çocuklar ilk diş hekimi kontrolüne ne zaman başlamalıdır?
Bir bebeğin ilk süt dişleri yaklaşık 4-6 aylıkken çıkmaya başlar. Çocuklarda toplam 20 süt dişi olur. İlk çıkan süt dişleri genellikle alt kesicilerdir. Tamamının çıkması yaklaşık 3 yaşına kadar devam eder. İdeal olan ilk süt dişlerinin çıkmaya başlaması ile diş hekimi kontrollerinin de başlamasıdır. Çünkü bebeğin yutkunması normal mi, dudak ya da damağında problem var mı, yalancı emzik ve biberon kullanımında nelere dikkat edilmeli, bebeğin ağız temizliği nasıl yapılmalı, biberon çürüklerinden nasıl korunmalı gibi konularda anne babalarının profesyonel yardım alması önemlidir.
Süt içmek dişleri güçlendirir mi?
Dişler ne kadar sağlam ve dayanıklı olursa çürümeleri o kadar zor olur. Çocukluk döneminde kalsiyum açısından zengin bir diyetle beslenen kişilerin diş ve kemik yapısı güçlü olur, dişleri kolay çürümez. Bu nedenle çocukların süt, yoğurt, peynir gibi kalsiyum açısından zengin besinleri tüketmesi önemlidir. Ayrıca kalsiyum vücutta etkili olabilmesi için D vitamine ihtiyaç duyar. D vitaminin vücudumuzda üretilebilmesi için de her gün en az 30 dakika güneşlenmek gerekir.
Çocukların diş fırçalamasında nelere dikkat edilmelidir?
Çocukların diş fırçalama alışkanlığı tıpkı diğer alışkanlıklar gibi etrafını taklit ile gelişmektedir. Bu nedenle çocukları sürekli uyararak, kızarak, zorlayarak değil onlara örnek olarak diş fırçalama alışkanlığı kazandırılabilir. Çocuğun ağız yapısına uygun boyutlu bir yumuşak fırça ve tadını seveceği bir diş macunu ile diş fırçalamaya başlaması önemlidir. Bir müddet ebeveynleri ile beraber fırçaladıktan sonra alışkanlık kazanan çocuk, fırçalamayı unutan ebeveynlerini dişlerinizi fırçalayın diye uyarmaya başlayacaktır.