Diş Çekimi Sonrası Antibiyotik Kullanılır mı?
Diş çekimi için hazırlanıyorsanız antibiyotik alıp almamanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. İçiniz rahat olsun; Çoğu kişinin diş çekiminden sonra antibiyotik kullanmasına gerek yoktur. Bununla birlikte, ağızdan antibiyotik alıyorsanız veya bağışıklık sisteminiz zayıfsa, diş hekiminiz işlemden sonra önleyici antibiyotik tedavisi uygulayabilir.
Diş Çekimi Nedir?
Diş çekimi, dişinizin yuvasından tamamen çıkarıldığı bir diş prosedürüdür. Bu, çapraşıklıktan, çürümeden, periodontal hastalıktan etkilenen normal dişleri içerebilir ve ayrıca 20 yaş dişi de olabilir.
Neden Diş Çektirilir?
Diş çekimi yaptırmanızın bir çok nedeni vardır: Dişlerin çekilmesi gerekebilir çünkü;
.Çürümüş veya kırılmış dişler tamir edilemeyecek durumdadır.
.Aşırı kalabalık ve yanlış hizalanmış dişler
.Kırıklar veya gömülü dişler
.Diş etlerinde enfekte veya ciddi bir diş eti hastalığı varsa
.Diş yaralanması veya ağız travması
.Diğer dişlere veya diş etlerine zarar veriyorsa
Diş Çekiminden Sonra Antibiyotiğe İhtiyacınız Var mı?
Antibiyotikler bazen diş çekildikten sonra verilir, ancak ağzınız kendi kendini temizlemede iyi bir iş çıkardığı için çoğu kişinin buna ihtiyacı yoktur. Ağzınız iyi bakterilerle doludur ve gereksiz yere antibiyotikler kötü bakterilerle birlikte iyi bakterileri de yok edebilir ve aslında iyileşme sürecine zarar verebilir.
Bazı hastalar diş çekiminden sonra antibiyotik almaktan fayda görebilir, ancak herkes için gerekli değildir. Diş çekildikten sonra antibiyotik alma kararı, tıbbi geçmişinizi bilen bir sağlık uzmanı tarafından verilmelidir. Zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz veya sizi enfeksiyon riskine sokabilecek kronik sağlık koşullarınız varsa, antibiyotik almanın yararları risklerinden ağır basabilir.
Diş Çekiminden Sonra Dişlerinizin Bakımı
Diş çekimi prosedürünüzden önce veya sonra antibiyotik reçete edilmesine ek olarak, komplikasyon geliştirme riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:
.Bol su için
.Püre haline getirilmiş meyve ve sebzeler gibi yumuşak, yüksek lifli yiyecekler yiyin.
.Diş hekiminizin talimatına göre ibuprofen veya asetaminofen gibi ağrı kesiciler alın.
.Ameliyatınızdan sonra dinlenmek için zaman ayırın ve kendinizi fazla zorlamayın.
Olası Yan Etkiler
Ağız cerrahınız, yaşayabileceğiniz tüm olası yan etkileri gözden geçirecektir, ancak süreç hakkında bilmeniz gereken birkaç şey vardır;
.Minimal ağrı, diş çekiminin yaygın bir semptomudur ve ağrı kesici ilaçlar, buz paketleri ile tedavi edilebilir.
.Diş çekimi de dahil olmak üzere herhangi bir ameliyattan sonra kanama meydana gelebilir.
.Şişlik yaygın bir yan etkidir.
.Kanama veya ağrı 48 saatten fazla devam ederse veya yara bölgesinde şişlik veya kızarıklık gibi herhangi bir enfeksiyon belirtisi fark ederseniz, diş çekimi sırasında oluşabilecek komplikasyonları tedavi etmek için antibiyotik gerekip gerekmediğini değerlendirebilmesi için diş hekiminizle iletişime geçin.
Sonuç Olarak;
Genel bir sağlık sorununuz varsa veya sizi enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getiren ilaçlar kullanıyorsanız, antibiyotikler faydalı olabilir. Bununla birlikte, bağışıklık sisteminiz güçlüyse, antibiyotik kullanmanıza gerek yok. Herhangi bir sorunuz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
. Diş çekildikten sonra enfeksiyon ne kadar çabuk ortaya çıkabilir?
Enfeksiyonlar genellikle çekimden sonraki 1-2 gün içinde ortaya çıkar, ancak bazı durumlarda çok daha geç başlar. İşlemden 3-4 hafta sonrasına kadar enfeksiyon belirtileri görmeyebilirsiniz.
.Diş çekimi sonrası enfeksiyon nasıl önlenir?
Hastalar dişlerini ve diş etlerini temiz tutmalı ve kan pıhtısını kendi kendine iyileşmeye bırakmalıdır. Ağzınızı ılık tuzlu suyla nazikçe çalkalayın ve zorla tükürmek yerine suyun ağzınızdan akmasına izin verin. Günlük rutininizin bir parçası olarak antiseptik bir solüsyon da önerebiliriz.
.Diş çekimi enfeksiyonu kendi kendine geçer mi?
Bir diş enfeksiyonu kendi kendine geçmez ve ek bakım gerektirir.