Diş Etlerinde Büyüme Nedir? Tedavisi Var mı?
Diş etleriniz dişlerinizin üzerinde büyüyorsa veya çıkıntılı bir yumru varsa, diş eti hiperplazisi olarak bilinen bir durumunuz olabilir. Bu sorunun temel nedenini ve bu konuda kendi başınıza ne yapacağınızı anlamak zor olabilir. Neyse ki, bu sorunu, nedenlerini ve ne yapmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olacağız.
Temel Neden
Gingival hiperplazi, diş etlerinizin aşırı büyümesini ifade eden bir durumdur. Bazı kişilerde diş etleri dişlerini kapatamayacak kadar azken, bu durumdaki kişilerde çok fazla diş eti dokusu bulunur.
Bu durumun şiddeti, küçük bir yumrudan dişinizi veya dişlerinizi neredeyse tamamen kaplayan diş etlerinin büyümesine kadar değişebilir. Bu durumun bulaşıcı olmadığından emin olabilirsiniz.
Diş eti hiperplazisi, belirli bir durumdan ziyade diş etlerinizin aşırı büyümesi anlamına geldiğinden, bunun altında yatan birkaç olası neden vardır. Diş eti hiperplazinizin nedenini anlamak, tedavisi ve önlenmesi için çok önemlidir.
Diş Eti Hiperplazisinin Nedenleri
Diş eti hiperplazisinin nedenleri dört kategoride toplanabilir:
İltihap
Diş etleriniz, yanlış diş bakımından dolayı ağzınızda biriken plağa tepki olarak sıklıkla alevlenir. Bu, diş eti hastalığı (diş eti iltihabı veya periodontitis) olarak bilinen bir duruma yol açarak diş etlerinizin hassas olmasına ve dişlerinizin arasını temizlerken kanamaya eğilimli olmasına neden olur.
Neyse ki, henüz profesyonel müdahale gerektirecek bir duruma ilerlememişse, diş eti hastalığını tedavi etme gücü sizin elinizde. Tedavi basittir; uygun diş hijyeni uygulayın.
İlaca Bağlı Yan Etki
Bazı ilaçların yan etki olarak diş eti hiperplazisine neden olduğu bulunmuştur. Diş eti hiperplazisi ile ilişkili olabilecek ilaçlar şunları içerir;
.Fenitoin (nöbetleri önleyen ilaç)
.Siklosporin (bağışıklık sisteminizin aktivitesini azaltan ilaç)
.Kalsiyum kanal blokeleri (kardiyovasküler durumları yönetmek için kullanılan ilaçlar)
Bu ilaçların dozunu değiştirmemeli veya kendi başınıza almayı bırakmamalısınız.
Genetik Koşullar
Ebeveynlerinizden miras kalan genler, kalıtsal bir bozukluğa neden olabilir. Bu bozukluklar bazen çocuklukta belirgindir, ancak daha sonraki yaşamlara veya yetişkinliğe kadar teşhis edilemeyebilir. Diş eti hiperplazisine bağlı olduğu bilinen bir durum, kalıtsal diş eti fibromatozudur.
Bu durum, diş eti dokunuzun tamamını veya küçük bir bölümünü etkileyebilecek sert, pembe oluşumlara neden olur. Tedavi gerekliyse, tıp veyda diş hekiminiz, dişlerinizi açıkta tutmak ve diş sağlığınızı en iyi durumda tutmak için cerrahi olarak çıkarılmasını veya diş eti dokunuzun küçültülmesini önerebilir.
Sistemik Koşullar
Başka sağlık sorunlarınız, kronik rahatsızlıklarınız veya hormon değişiklikleriniz varsa, bunlar diş eti hiperplazinizle ilişkili olabilir.
Diş eti hiperplazisinin sistemik nedenleri şunları içerebilir:
.Hamilelik ve diğer hormonal dalgalanmalar
.Lösemi
.Diğer kronik sağlık durumları
Teşhis
Dişeti hiperplazisi konusunda endişeleriniz varsa, uzman görüşleri için tıp veya diş hekiminizle konuşmak harika bir seçimdir. Bu aşırı büyümenin, benzer semptomlara neden olan birkaç altta yatan nedeni olduğundan, kendinize doğru bir şekilde teşhis koymanız kolay değildir.
Çoğu durumda teşhis ve tedaviyi profesyonellere bırakmak en iyisidir ve diş eti hiperplazisi de bir istisna değildir. Nedenlerden bazıları potansiyel olarak kendi başlarına sağlık koşullarıyla ilgili olduğundan, altta yatan herhangi bir sorunu tanımlayarak kendinizi başarıya hazırlayabilirsiniz.
Diş etlerinizin aşırı büyümesinin nedenini zaten bilseniz bile, varlığı, tedavi rejiminizin değiştirilmesi veya güncellenmesi gerektiği gerçeğini vurgulayabilir. Bu, mümkün olduğunca rahat ve sağlıklı olmanızı sağlayarak yan etkilerden veya olumsuz sonuçlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir.
Diş eti hiperplazisini teşhis etmek için tıp veya diş hekiminiz şunları yapabilir;
.Tüm tıbbi geçmişinizi toplayın ve şu anda hangi ilaçları aldığınızı sorun
.Etkilenen dokudan biyopsi önerin veya kan paneli gibi başka testler isteyin.
Diş Eti Hiperplazisi Tedavisi ve Bakımı
Diş etlerinizin aşırı büyümesi için uygun tedavi, ciddiyetine ve altta yatan nedene bağlı olarak değişecektir. Diş eti dokusu düzgün çiğnemeyi veya temizlemeyi engelliyorsa veya başka bir şekilde endişelendiriyorsa diş hekiminiz veya tıp uzmanınız diş eti dokunuzun çıkarılmasını (gingivektomi olarak da bilinir) önerebilir. Ayrıca sertleşerek tartara dönüşmüş ve kendi başınıza çıkaramayacağınız plakları çıkarmak için profesyonel bir temizlik önerebilir.
İlacınızın hiperplazinize neden oluyorsa, reçeteli bir ilacı durdurmak veya dozunu kendi başınıza değiştirmek asla iyi fikir değildir. Endişeleriniz hakkında tıp uzmanınızla konuşun. Bazı durumlarda, alternatif bir ilaç reçete edilebilir.
Diş eti hiperplazinizin altında yatan neden ne olursa olsun, diğer diş problemlerini geliştirmemek için uygun diş hijyeni uygulamak çok önemlidir. Diş etleriniz yiyecek maddesinin birikmesine neden olabilir veya dişlerinizi düzgün bir şekilde temizlemenizi zorlaştırarak plak seviyelerinin artmasına neden olabilir.
Diş etlerinize uygun şekilde bakım yapmak için şunlardan emin olun:
.Diş ipi veya diş arası fırçası kullanarak günde bir kez dişlerinizin arasını dikkatlice temizleyin.
.Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanarak dişlerinizi günde iki kez hafifçe fırçalayın.
.Gargara veya antiseptik gargara kullanarak durulayın.
.Şekerli veya asidik öğelerde düşük, dengeli ve sağlıklı bir diyet yapın.
.Sigara ve tütün ürünlerinden kaçının.
.İlişkili diş problemlerini önlemek için diş hekiminizi en az altı ayda bir ziyaret edin.
Gingival hiperplazinin bir dizi altta yatan nedeni vardır; her birinin özel durumunuza en uygun ilgili tedavisi vardır. Diş hekiminize veya tıp uzmanınıza danışmak, ileriye dönük en iyi yolu bulmak ve diğer diş veya tıbbi sorunları önlerken gelecekte sağlığınızı en iyi şekilde iyileştirmek için hayati önem taşır.