Hamilelikte Diş Sağlığı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamilelikte Diş Kaybı Yaşanır Mı?
Halk arasında yaygın olan inanca göre, hamilelik döneminde hamile kadınların dişlerinde kalsiyum çekilmesi meydana geleceği ve bu neden bağlı olarak hamilelik döneminde kadınların diş kaybedebileceği inancı vardır. Ancak, bu inanç doğru değildir. Bazı hamile kadınlar hamilelik döneminde diş ve diş eti sorunları ile karşı karşıya gelebilir ve bunu da genellikle hamilelik süreciyle ilişkilendirmektedir. Ancak, hamilelik döneminde dikkat edilecek bazı kritik noktalar vardır. Bu kritik noktalara dikkat edilirse, ağız ve diş sağlığını korumak mümkün hale gelebilir. Bunların başında da hamile kadınların kalsiyum kaynaklarını doğru tüketmesi ve gerektiği takdirde doktorun yönlendirmesiyle takviye kalsiyum alması gerekir.
Hamilelikte Diş Sağlığı ve Tedavisi için Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Tatlı yedikten belirli bir süre sonra dişleri fırçalamalısınız.
- Kusma durumlarından sonra ağız su ile çalkalamalısınız.
- Diş etleri kanar diye diş fırçalamayı ihmal etmeyiniz, eğer ileri derecede diş eti kanamasıolduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışınız.
- Günde en az iki kere dişlerinizi fırçalamalı, diş ipi kullanmalısınız. Böylece etkili ağız ve diş bakımı yapmış olursunuz ve diş plağı oluşumunu engellersiniz.
- Hamile kadınları uygun ağız gargaraları ile ya da ılık tuzlu su ile gargara yapması önerilir.
- Hamilelik döneminde ağzı ve diş sağlığı için kalsiyum tüketmeye dikkat etmek gerekir.
- Zorunluluk yoksa röntgen çekim işlemleri doğum sonrasına ertelemenizi öneririz.
- Hamileliğin ilk 3 ayı etkili diş tedavisinden uzak durmalısınız. Tedaviler hamileliği 2. üç aya; yani 4. Aya, 5. Aya ev 6. aylara ertelenmelidir. Hamilelikte son 3 ay da oldukça önemli ay dilimidir ve acil olmayan tedaviler doğum sonrasına ertelenmelidir.
- Ağrı kesici ya da antibiyotik kullanımı doktorun önerisi olmasan almamak gerekir.
Hamilelikte Diş Tedavisi İçin En Doğru Zaman Nedir?
“Hamilelik döneminde diş ve diş eti tdavileri yapılmaz” anlayışı diş hekimleri tarafından doğru bulunmayan bir kanıdır. Hamilik sürecinde hormon değişimleri diş etinin iltihaplanmasına neden olabilir ve dişlerde oluşan bu sorunun erken doğuma ve daha bir çok ciddi soruna neden olabilir. Eğer planlı bir hamilelik düşünüyorsanız, sağlık muayenelerine diş doktoruna muayene olmayı da eklemenizi öneririz. Eğer hamilelik sürecinde de ağız ve diş sağlığınızı ihmal etmememeli, ikinci plana atmamalısınız. Gebelik sırasında da meydana gelen ağız ve diş hastalıklarını güvendiğiniz diş hekimlerine danışarak hamilelik dönemine uygun tedavi yöntemlerine karar verebilirsiniz.
Hamilelik döneminde ağız ve diş tedavisinde, ağrı düzeyinin bebeği etkilememesi için özellikle 16. Hafta ve 28.haftalar arasında tedavi uygulanması tercih edilebilir. Hamilelik döneminde diş tedavisi, kanal tedavisi hatta anestezi altında diş çekimleri gerçekleştirilebilir.
Tedavi sırasında kullanılan lokal anestezinin bebeğe hiç zararı gözlemlenmemiştir. Antibiyotik tedavisi gerekiyorsa diş doktoru ve kadın doğum doktoru ortak karar alarak, bebeğe zarar vermeyen antibiyotik seçimi yapabilirler. Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyen durumlar meydana gelebilir. Ağız ve dişlerdeki sağlık problemleri erken doğuma neden olabilir bu yüzden ağız ve diş sağlığını korumak ve gerekiyorsa onarmak oldukça önemlidir.
Çürük Dişlerin Bebeğe Zararı Olur Mu?
Ağız içinde var olan mikrop ve bakteriler sindirim yoluyla tüm vücuda yayılmaktadır. Enfeksiyon ve mikroplar her dönemde tehlikeli olarak kabul edilmektedir. Diş eti hastalıkları ve diyabet ( şeker hastalığı) arasında bilimsel olarak açıklanan bağlantı bulunur. Gebelik döneminde en büyük sağlık sorunu olarak diyabet kabul edilir. Bu nedenle gebelik döneminde diyabeti etkileyecek unsurları mümkün olduğunda en alt seviyelerde tutmak gerekir. Dişlerden meydana gelen diş çürükleri ağrıya neden olabilir ve diyabeti tetikleyebilir.
Gebeliğin Diş Sağlığı Üzerindeki Etkisi Nedir?
Gebelik döneminde meydana gelen hormon değişimleri ağız içi salgılar üzerinde etkilidir. En büyük rahatsızlıklar arasında reflü, bulantı ve kusma durumlarında ağızdaki asit oranı artar. Ağzı içindeki asit artması nedeniyle diş dokusu ve diş etleri zarar görebilir. Aynı zamanda hormonlara bağlı olarak diş eti şişmesi sık olarak meydana gelebilir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde uyku kalitesinin bozulması ile diş sıkma, gıcırdatma, eklem ağrıları meydana gelebilir.
Çoğu hamile insanda yeme bozuklukları meydana gelebilir ya da yeme alışkanlıkları değişebilir. Gebelik döneminde sıkı sık yemek yenilebilir. Sık yemek yemeğe bağlı olarak ağız hijyenine daha fazla dikkat etmek gerekir. Gebelik döneminde de günde en az iki kez dişler fırçalanmalı ve diş ipi gibi diğer ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Gebelik döneminde hormon değişimlerinin ağız içi salgılarüzerinde etkilidir. Tükürük niteliği ve tükürük birikim hızı değişebilir. Yoğunlaşan ya da azalan tükürük, diş ve diş çevresini temizleme etkisini kaybeder. Ağız hijyenine daha fazla önem vermek gerekir.