İLTİHAPLI DİŞ ÇEKİLİR Mİ ?
İLTİHAPLI DİŞ ÇEKİLİR Mİ ?
Ağız ve diş sağlığında karşılaşılması istenmeyen durumlardan biri dişte iltihap oluşumudur. Tedavi edilmeyen diş çürükleri, ilerleyen durumlarda iltihap oluşturarak şiddetli ağrılara sebebiyet verebilir. Yaşanan ağrı sonucunda hastalar dişin bir an önce çekilmesini ve ağrının ortadan kaldırılmasını talep eder. Peki iltihaplı diş çekilir mi?
Doğru bilinen yanlışların başında ‘iltihaplı diş kesinlikle çekilmez’ inancı geliyor. Öncelikle böyle bir kesinliğin olmadığını ve apseli diş çekiminin duruma göre değişiklik gösterdiğini belirtmeliyiz. Apseli diş neden çekilmez sorusuna verebileceğimiz ilk yanıt, öncelikle uygun tedavinin belirlenmesi gerektiğidir. Hiçbir tedavi ve işlem uygulamadan yapılan diş çekimi, olması gereken doğru bir durum değildir.
Apseli ya da iltihaplı diş çekiminde öncelikle durumun akut ya da kronik olup olmadığına bakılır. Enfeksiyon ya da apsenin akut ya da kronik olması durumunda tedavi süreci daha farklı ilerlemektedir. Kesin bir şey söylenmemekle birlikte iltihaplı dişin çekimine karar verilmesi, yaşanan soruna göre gerçekleşmektedir.
İLTİHAPLI DİŞ ÇEKİLİRSE NE OLUR?
İlerlemiş diş çürüğü ve diş eti sorunları, iltihap ve apse oluşumuna sebebiyet verebilir . Diş apsesi ve iltihapları, yaşam kalitesini büyük oranda düşüren ve yeme – içme gibi temel fonksiyonları yerine getirmede zorluklar gibi birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Bununla birlikte hasta, dişin çekilmesini istemektedir. Ancak çoğu durumda iltihaplı dişin herhangi bir tedavi sağlanmadan direkt çekilmesi önerilmez. Peki iltihaplı diş çekilir mi çekilirse ne olur?
Dişin şişmesi olarak görülen bu sağlık sorununda ne yazık kı diş çekilemez. Dişin çekilebilmesi için öncelikle iltihabın tedavi edilmesi gereklidir. Fakat tedavi edilmeden çekilen dişler, yanlış bilinenin aksine steril ortamda alanında uzman bir diş hekimi tarafından çekildiğinde ‘ciddi bir sorun oluşturmaz’. Yine de iltihabın vücuda dağılma ihtimali bulunabildiğinden öncelikli amaç iltihabın tedavi edilmesidir.
İLTİHAPLI DİŞE NASIL MÜDAHALE EDİLİR?
Ağız ve diş sağlığında birçok sorun genellikle hasta tarafından önemsenmez ve yaşanan sorun ilerler. Bununla birlikte sağlık sorunlarının tedavisi ise her aşamada biraz daha zorlaşabilmektedir. Bu sorunlardan biri olan diş iltihaplarında tedavi süreci hastalar tarafından merak ediliyor. Diş eti iltihabı diş köklerine zarar vermediyse çeşitli tedavi yöntemleri ile dişin kurtarılması mümkündür. Ancak apseli ve iltihaplı diş varlığında tedavi süreci, karşılaşılan tabloya göre değişiklik göstermektedir.
- İlk aşamada şişlik yok ancak çürüğe bağlı bir ağrı varsa çürük tedavi edilmelidir. Bu aşamada antibiyotiğe ihtiyaç duyulmaz.
- Çürüğe bağlı bir şişlik oluşumu durumunda çürük temizlenir ve enfeksiyon riski ortadan kaldırılır. Bu aşamada da antibiyotik kullanımına gerek duyulmaz.
- Şişlik ile beraber kızarıklık, sıcaklık ve ağrı varsa önce çürük temizlenir, sonrasında antibiyotik tedavisi başlar.
- Bir sonraki aşamada ağrı, artık dişe dokunulmayacak seviyeye geldiğinde ise çürük temizlenmeden de antibiyotik tedavisine başlanabilir.
- Hastanın ihmali sonucunda son aşamaya gelindiğinde ise artık çürük çok fazla ilerler ve sadece kök kalmış olur. Hastanın yüzünün dahi şiştiği bu aşamada dişin kurtarılabilmesi adına yapılacak çok bir şey kalmamakla birlikte hekim antibiyotik verir.
DİŞTEKİ İLTİHAP NE ZAMAN GEÇER?
İltihaplı diş ağrısı çekenler, dişteki iltihap ne zaman geçer?, dişte iltihap varsa diş çekilir mi? ya da kökü apseli diş çekilir mi gibi birçok soruya yanıt aramaktadır. Öncelikle, iltihabın tedavi edilmediği müddetçe geçmeyeceği bilinmelidir. Tedavi süresi ise dişin durumuna ve tedavi sürecine göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda yaşadığınız sağlık sorununu ihmal etmeden bir diş hekimine başvurmalı, daha ciddi tablolarla karşılaşmadan tedavi olmalısınız.