İMPLANT DİŞ NEDİR, TEDAVİ SÜRECİ
İMPLANT TEDAVİSİ HANGİ DURUMLARDA GEREKLİDİR?
Doğal diş kökünün olmadığı veya kurtarılamayacağı durumlarda implant diş uygulaması yaptırılabilir. Yazının başında da söylediğimiz gibi protez diş ve köprü diş uygulamalarının aksine implant diş, kemikle kaynaşma ve iyileşme sürecini tamamladığında doğal dişleriniz kadar rahat kullanılabilmektedir.
Pek çok kişi bir veya iki eksik dişi problem etmez ve hayatlarını olağan şekilde sürdürmeyi tercih eder. Ancak eksik dişler ilerleyen zamanlarda çok daha büyük ve tedavisi zorlaşan problemlere yol açmaktadır:
- Eksik dişin olduğu taraf ile çiğneme yapılamaması.
- Dişlerde çarpıklık oluşması.
- Diş kapanışının değişmesi nedeniyle çene eklemlerinde kayma ve cerrahi müdahale gerektirebilecek sorunların yaşanması.
- Çene kemiğinin giderek erimesi ve yok olması, ki bu durum ilerlediğinde implant tedavisinin uygulanmasını dahi engelleyebilir.
Diş çürüğü, fiziksel travma, periodontolojik sağlık sorunları vb. nedenler ile dişiniz düştü veya çekildi ise implant diş tedavisini en kısa sürede değerlendirmeye almanızı öneririz. Elbette en doğru tedavi planını diş hekiminiz ile birlikte oluşturabilirsiniz. Bazı durumlarda implant diş yerine köprü veya protez diş tedavisinin uygulanması gerekebilir.
İMPLANT DİŞ TEDAVİSİ AŞAMALARI
İmplant diş uygulaması kendi başınıza karar verebileceğiniz bir süreç değildir. Uzman bir diş hekimi tarafından size bu konuda yönerge verilmediği sürece internetten veya çevrenizden edindiğiniz bilgiler ile implant tedavisine ihtiyacınız olup olmadığına karar kılmamalısınız. Ancak güncel diş hekimliği teknolojilerine sahip bir klinikte, cerrahi konusunda deneyimli bir diş hekiminin muayenesi sonucunda sürece başlanabilir. İmplant tedavisi şu aşamalardan geçilerek uygulanır:
- İlk muayene ile mevcut ağız ve diş sağlığının belirlenmesi, eksik dişlerin incelenmesi.
- Tedavi planının hastanın komşu diş ve çene kemiğine göre oluşturulması.
- Hastaya en uygun implant markasının belirlenmesi, sürecin kalanı hakkında hastanın bilgilendirilmesi.
- Cerrahi müdahalelerde uzman diş hekim tarafından implant alt yapısının yerleştirilmesi.
- Yerleştirilen implant alt yapısının çene kemiğine kaynaması ve diş etinde oluşan travmanın iyileşme süreci yaklaşık 2 ay sürmektedir. Kimi durumlarda çok daha erken veya geç iyileşme süreci görülebilir. İyileşme sürecinde geçici protez diş takılabilir.
- İmplant alt yapısının sorunsuz şekilde çene kemiğine kaynaması ve tam iyileşmenin ardından implant üst yapı protezi ilkine göre çok daha basit bir müdahale ile yerleştirilir.
- Son kontrollerin yapılması ile birlikte hasta implant diş bakımı ve temizliği konusunda bilgilendirilir ve tedavi sonuçlandırılır.
İmplant altı vidası ve implant üstü protez seçimi hastalar için kafa karıştırıcı bir süreç olabilir. Tedavi planlaması aşamasında marka seçimini diş hekiminiz ile birlikte yapmanızı öneririz. Ancak seçim yaparken maliyet ve güvenilirlik kriterleri kadar implantın uygulanacağı bölgeye göre hekiminizin tavsiyesi de dikkate alınmalı.
Ek olarak; bir günde implant, hızlı implant tedavisi vaatleri maalesef “çoğu durumda” gerçeği yansıtmamaktadır. Evet, tedavi planlamasının hemen ardından dijital ölçülerin alınıp aynı gün içerisinde hastaya implant vidası yerleştirilebilir. Ancak tedavinin bu noktasından sonra geçici protez yerine kalıcı şekilde implant üstü protezin de takılması halinde ciddi sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle aralarında en az 2 ay iyileşme süreci bırakılarak implant tedavisinin iki randevuda tamamlanmasında fayda var. İmplant vidasının çene kemiğine kaynamaması halinde çenede ve diş etinde ciddi sağlık sorunları oluşabilir.
İMPLANT TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?
Tedavi aşamalarında implant diş tedavisinin ne kadar sürdüğü hakkında kısaca bilgilendirme yapmıştık. Tekrar etmek gerekirse; eğer ağız ve çene yapınızda bir sorun yok ise implant tedavisi iki seans ve seanslar arası en az iki ay iyileşme süreci ile tamamlanabilmektedir. Elbette bu sürenin uzaması veya kısalması kişiye göre değişebilir.