Kaplamalarınız Neden Kötü Kokuyor?
Sağlıksız bir ağzın en kesin belirtilerinden biri ağız kokusudur. Peki kaplamalar ağzınızda kötü bir kokuya neden olur mu? Cevap hayır! Kaplamalar ağzınızda kötü kokulara neden olmaz. Ağız hijyeninizi ihmal ederseniz kaplamaların kenarlarında kötü kokular oluşabilir. Bunun nasıl ve neden olduğunu ve en önemlisi bunun sizin başınıza gelmemesini sağlamak için bilmeniz gerekenleri açıklayacağız.
Ağız Hijyeninden Kaçıyor Olabilirsiniz
Kaplamalar, kusurları gizlemek ve mükemmel bir profili yansıtmak için dişlerinizin yüzeyini kaplayan, genellikle porselenden yapılmış ince kabuklardır. Kaplamalar dişinizin yüzeyinin çoğunu kaplarken, tüm dişi kaplamazlar. Doğal dişinizin diş eti çizgisindeki ve altındaki küçük kısımları, bakteriler de dahil olmak üzere ağzınızın içeriğine maruz kalır. Diş çürümesine ve diş eti hastalığına neden olabilen oral bakteriler gerçek kaplamalarınızı etkilemez, ancak yine de doğal dişinizi ve diş eti dokunuzu etkileyebilirler. Bakteriler dişlerinizin arasında ve diş eti çizginiz boyunca ve altında biriktiğinde, bu bakteriler ağız kokusuna neden olabilir. Oral bakteriler, birçok kötü kokuya katkıda bulunan kükürdü soluyarak kötü kokular ve ağız kokusu üretir.
Kaplamalarınız Tam Oturmamış Olabilir
Uygun şekilde oturan diş kaplamaları, belirgin herhangi bir kenar veya boşluk bırakmadan alttaki dişe sıkıca oturur. Düzgün oturmayan bir kaplama ise kaplama ile doğal dişinizin yüzeyi arasında boşluklar bırakabilir. Kaplamalarınızın çevresinde kötü bir koku fark ediyorsanız, ancak konu ağız hijyeni olduğunda (fırçalama ve diş ipi kullanma) özenliyseniz, bu kötü kokuya neden olan suçlu kaplamanın tam oturmaması olabilir. Kaplamalarınızın düzgün oturduğuna dair onay almak ve herhangi bir sorunu mümkün olan en kısa sürede ele almak için doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
Diş Eti Hastalığınız Olabilir
Bir kaplamanın kenarlarında kümelenebilen bu bakteriler, tamamen kendi başlarına kötü kokular üretebilirler. Bundan daha da kötüsü, aynı bakteriler periodontal hastalığa neden olabilir. Kaplamalarınıza bitişik diş eti dokunuzda diş eti iltihabı veya periodontitis şeklinde diş eti hastalığı. Bir kez yerinde ve tedavi edilmezse, bu diş eti hastalığı diş etlerinizin diğer bölgelerine yayılabilir. Diş eti hastalığının pek çok belirtisi vardır; kırmızı ve şiş diş etleri, kanayan diş etleri, sallanan ve hassas dişler ve bizim amaçlarımız açısından en önemlisi gargaranın çözemediği inatçı ağız kokusu.
Diş Çürüğü Yaşıyor Olabilirsiniz
Bir diş tacı gibi, diş kaplamanızın bütünlüğü büyük ölçüde alttaki dişin sağlığına bağlıdır. Bir kaplama dişinizin öne bakan yüzeyini kaplarken, tüm yüzeyi kaplamaz ve dişinizin arkasını veya köklerini hiç kapatmaz. Ağız bakterilerinin ve yiyecek parçacıklarının ağzınızda birikmesine izin verilirse, kaplama ile kaplanmış bir diş bile diş çürümesine karşı savunmasızdır. Diş çürüğü ilerledikçe, çok çeşitli semptomlara katkıda bulunur: hassas dişler, çürükler, ağzınızda kötü bir tat ve ağız kokusu.
Kaplamalarınızdan veya kaplamalarınızın etrafındaki diş ve diş etlerinizden geliyormuş gibi görünen kötü kokular ne yazık ki yaygındır çünkü diş çürümesi, diş eti hastalığı ve zayıf ağız hijyeni de yaygındır. Profesyonel olarak yerleştirilmiş kaplamaların çoğu düzgün bir şekilde otururken, uygun olmayan bir kaplama da ağzınızdaki kötü kokulara katkıda bulunabilir. Tüm bu durumlar emin olmak için utanç verici olabilir, ancak aynı zamanda alttaki dişinizi, bitişik diş etlerinizi ve ağzınızdaki diğer dişleri ve diş etlerini de sağlık sorunlarına maruz bırakır.
Kaplamalarınızın yakınında kötü bir koku fark ederseniz, ağız sağlığınız riske atılmadan önce nedeni belirlemek ve altta yatan sorunu çözmeye yardımcı olması için yakınınızdaki bir diş hekimiyle iletişime geçin.