Sigaranın Diş Sağlığına Verdiği Zararlar
Sigara içmenin genel sağlık üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır. Bununla birlikte sigaranın en çok etkilediği bölgelerden biri de ağız ve dişlerdir. Ağız ve diş sağlığı açısından sigaranın birçok zararı olduğu bilinmektedir.
Sigara dumanı ve sigarada yer alan nikotin, dişlerde leke oluşumuna ve dişlerin renk değiştirmesine neden olur. Çok fazla miktarlarda sigara kullanımında dişlerde sararma ve kahverengi çizgiler oluşmaktadır.
Sigara Plak, Tartar ve Ağız Kokusuna Neden Olur
Sigara kullanan insanların dişlerinde plak ve tartar oluşması olasılığı, içmeyenlere göre çok daha yüksektir. Oluşan plak ve tartarlar temizlenmediği takdirde, ilerleyen zamanlarda çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır. Bunun yanı sıra plak ve tartarlar dişlerin renk kaybetmesi üzerinde çok etkilidir. Sigara nedeniyle kaybedilen renklere plak ve tartarlar da eklenecektir. Bu durum, dişlerinizin estetik açıdan görüntüsünde ciddi sorunlara yol açacaktır.
Eğer sigara tüketmiyorsanız ancak devamlı olarak sigara kullanılan ortamlarda bulunuyorsanız, bu durumda ağız ve diş sağlığınızı tehlikeye sokar. Pasif içicilik olarak adlandırılan bu durumda hem genel sağlığınız hem de ağız ve diş sağlığınız tehlikeye girecektir. Bu sebeplerle sigara kullanımını tamamen bırakmanız tavsiye edilir. Eğer tamamen bırakamıyorsanız dahi kullanımı sınırlandırmalı ve azaltmalısınız. Sigara kullanmayanların ise kullanılan ortamlardan uzak durmaya özen göstermesi gerekir.
Sigara dumanından çıkan kokuların yanakların iç kesimlerine siner. Bunun yanı sıra bu kokular dile ve diş etlerine de yerleşir. Bu durumda tükürük bezlerinin doğru ve etkili bir şekilde tükürük salgılaması engellenecektir. Yeterli miktarlarda tükürük salgılanmaması, ağız kuruluğuna yol açar. Ağız kuruluğu ise ağız kokusunun temel sebeplerinden biridir.
Ağız ve Diş Sağlığında Sigaranın Etkileri
Sigaranın neden olduğu birçok ağız ve diş hastalığı vardır. Bu hastalıkların başında ise ağız kanseri gelmektedir. Sigara içen insanlarda, kullanmayanlara oranla ağız kanseri, akciğer kanseri ve diğer kanser biçimlerinin ortaya çıkma olasılığı çok daha yüksektir. Kanserin yanı sıra sigara içen insanlarda kalp krizi geçirme olasılığıyla, solunum yolları iltihaplanması olasılığı da çok daha yüksektir. Solunum yollarında ortaya çıkacak olan iltihaplanmalar; dişlerde, diş etlerinde, boğazda ve dudaklarda kanserli hücrelerin çoğalmasına neden olacaktır. Kanserli hücrelerin çok fazla artması, geri dönüşü olmayan rahatsızlıkların olasılığını da zaman içerisinde çok daha fazla artıracaktır.
Sigaranın içerisinde yer alan birçok toksik madde, sağlıklı hücrelerin zarar görmesine neden olur. Sağlıklı hücrelerin zarar görerek yıpranması ise kanserli hücrelerin üremesinde uygun ortamı yaratacaktır. Bu kanserli hücreler erkenden teşhis edildiğinde tedavi edilmesi mümkünse de bu süreç çok zorlayıcı olabilir. Bunun yanı sıra erken teşhisle tedavi süreci başlamaz ve sigara kullanımı devam ederse çok daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu süreç insanların hayatını kaybetmesine dahi yol açabilmektedir.
Sigaranın neden olduğu ağız ve diş sağlığı sorunları arasında diş eti iltihaplanmaları, diş eti çekilmesi, diş eti hastalığı ve diş kaybı gibi problemler de yer alır.
Sigara Ağız ve Diş Tedavilerini Neden Olumsuz Etkiler?
Sigara kullananların arterlerinde ve damarlarında daralmalar meydana gelecektir. Bu daralmaların sonucu olarak kan akışında kısıtlanmalar ortaya çıkar. Kan akışındaki bu kısıtlanmalar, ağız ve diş sağlığı tedavilerinin ardından bu bölgenin iyileşme hızını yavaşlatacaktır. Hatta bazı durumlarda sigara kullanımının ağız ve diş sağlığı tedavilerinde iyileşmeye engel olduğu dahi görülmektedir.
Bunların yanı sıra sigara kullanımı, ağız ve diş tedavileri gerçekleştirildikten sonra tedavi edilen bölgeye nikotin ve çeşitli kimyasalların yerleşmesine neden olmaktadır. Bu durum yeni tedavi edilmiş bölgenin mikrop kapmasına ve tahriş olmasına yol açabilir. Tedavi süreci bu sebeplere bağlı olarak uzayabilir ya da tam anlamıyla istenen sonuçların alınmasına engel olunabilir.
Sigaranın Ağız ve Diş Sağlığı Üzerindeki Etkisi Nasıl Azaltılır?
Genel sağlığınızın yanı sıra ağız ve diş sağlığınızı korumak istiyorsanız, sigarayı bırakmanız gerekir. Eper bırakamıyorsanız sigara kullanımının azaltılması da kısmen işe yarayacaktır.
Eğer hiçbir şartta sigara kullanımını bırakamıyorsanız, ağız ve diş sağlığınızı korumak için alabileceğiniz bazı önlemler vardır. Bırakmak konusunda çok zorlananlara verilen ilk öneri, kullanımın azaltılmasıdır. Bunun yanı sıra eğer dişlerinizde tartar ve plak oluşumunu önlemek istiyorsanız ağız ve diş sağlığı bakımını düzenli olarak yapmalısınız. Bu bakım dişlerinizin doğal rengini korumak adına da son derece önemlidir. Dişlerinizi periyodik olarak günde iki defa fırçalama ve buna ek olarak diş ipi kullanmalısınız. Son olarak düzenli gargara kullanımı da ağız ve diş sağlığınızı olumlu olarak etkileyecektir.
Eğer dişlerinizin renginde değişiklik meydana gelirse, diş beyazlatma tedavilerine başvurabilirsiniz. Buna karşın sigara kullanmaya devam ettiğiniz müddetçe bu sorunu yaşamanız da olasıdır. Düzenli olarak diş hekimi muayenesine girmek, alınabilecek önlemlerden biridir. Bu şekilde ağız ve diş sağlığınızda oluşan sorunlara erken biçimde müdahale edebilirsiniz. Oluşabilecek rahatsızlıklara karşı erken şekilde yapılan müdahaleler çok daha etkili ve başarılı olacaktır.
Her ne kadar birçok önlem alsanız da sigaranın ağız ve diş sağlığınıza zarar vereceğinizi unutmamanız gerekir.