Uyurken Protezlerinizi neden takmamalıyız ?
Biraz zorlu geçti, ama sonunda yeni protez dişlerinize kavuştunuz! Takma dişler temelde bir bandaj işlevi gördüğünden ve diş etlerinizin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olduğundan, ilk gece ağzınıza takmanız son derece doğaldır. (ve hatta diş hekimleri tarafından tavsiye edilir) Ancak gece boyunca takma diş takmak gerçekten iyi bir fikir mi, yoksa uzak durmanız gereken bir şey mi? Kısacası cevap şudur; takma dişleri gece takmak size yarardan çok zarar verir.
Geceleri Takma Diş Takmanın Faydaları
Takma dişlerinizi geceleri çıkarmanın getirdiği bir dizi sağlık avantajı vardır.
.Kemik kaybını önler: Diş etlerinize ve takma dişlerin altındaki kemiğe uyguladığı basınç, kemik erimesini hızlandırabilir.
.Daha sık bir uyum sağlar: Kemik kaybı ve diş eti erimesinin bir sonucu olarak takma dişleriniz normalden daha gevşek hale gelebilir, bu da kayma olasılığını artırır ve yiyebileceğiniz yiyecek çeşitliliğini azaltır.
.Bakteri gelişimini durdurur: Takma dişlerinizin ve diş etlerinizin buluştuğu yer bakterilerin büyümesi için mükemmel bir yerdir, bu da sabah ağız kokusuna yol açar ve sonunda diş eti hastalığına neden olabilir. Protezlerinizi gece takarak diş etlerinizi bakterisiz dinlenme olanağından mahrum bırakırsınız.
.Diş eti iltihabını önler: Protezlerle uyumak tükürük akışını olumsuz etkileyerek tükürüğün yolunu bloke edebilir ve bu da protez stomatiti adı verilen bir duruma yol açabilir. Pamukçuk olarak da bilinen protez stomatiti, takma dişlerinizin altındaki alanın kızarıp şişerek maya bulaşmış, iltihaplı diş etlerine yol açabileceği bir durumdur.
Protezlerinizin Gece Bakımını Yapmak
Ağzınızı sağlıklı tutmanın ve takma dişlerinizin uzun ömürlü olmasını sağlamanın en iyi yolu, onları her gece çıkarmak ve kapsamlı bir şekilde temizlemektir.
Protezlerinizin Bakımını Geceleri Nasıl Yapmalısınız?
.Ilık su ile gargara yapın : Ilık su, takma diş yapıştırıcınızdaki yapıştırıcının gevşemesine yardımcı olur ve bu da takma dişlerinizin çıkmasını kolaylaştırır.
.Takma dişlerinizi çıkarın : Alt takma dişinizi ve ardından üst takma dişinizi çıkararak başlayın. Farklı protez türlerinin çıkarılması söz konusu olduğunda farklı bir yaklaşım gerektirdiğini akılda tutmakta fayda var. Daha ayrıntılı bir açıklama için takma dişlerin nasıl çıkarılacağı hakkında daha fazla bilgi edinin.
.Gıda parçacıklarını çıkarmak için: takma dişleri akan su altında durulayın.
.Protezleri bir takma diş fırçası veya yumuşak normal diş fırçasıyla fırçalayın: Su, takma diş macunu veya aşındırıcı olmayan diş macunu kullanabilirsiniz. Aşındırıcı içeren sıradan diş macunlarından kaçının.
.Ağzınızdaki yapışkan artıklarından kurtulun: Ilık tuzlu suyla gargara yapın ve temiz bir bez kullanarak diş etlerinizi ve damağınızı silin. Daha sonra ağzınızı tekrar ılık suyla çalkalayın. Diş etlerinizi çok yumuşak bir diş fırçasıyla da fırçalayabilirsiniz. Kısmi takma diş kullanıyorsanız doğal dişlerinizi fırçalayın. Ağız tazeliği ve kalan doğa dişlerinizde diş plağı oluşumunu önlemek veya diş etlerinizden bakterileri çıkarmak için ağız çalkalama suyunu da kullanabilirsiniz.
.Protezlerinizi gece boyunca bir protez temizleme solüsyonunda veya su da bekletin: Ayrıca önce hızlı etkili temizleyiciler kullanabilir ve daha sonra takma dişinizi suda saklayabilirsiniz. Protez temizleyici paketinde üreticinin talimatlarını uygulayın. Bölümlü takma dişiniz varsa, bölüm için tasarlanmış temizleme solüsyonunu kullanın.
.Sabahları, takma dişinizi ağzınıza takmadan önce suyla iyice durulayın: Kullandığınız takma dişlerin türü ne olursa olsun, bunları uykunuzda takmak kötü bir fikirdir ve ilerde size bir dizi sağlık sorununa neden olur. Ağzınızı bakterisiz, diş etlerinizi sağlıklı ve kemiklerinizi sağlam ve güçlü tutmak için her gece uyumadan önce takma dişlerinizi çıkardığınızdan emin olun.