Kanal Tedavisi
Kanal Tedavisi (Endodonti)
Endodonti yani kanal tedavisi dişin kök kanalı olan pulpada gerçekleşir ve genellikle acı verici bir diş uygulaması olarak bilinir. Kök kanal tedavisi, bir dişin içindeki enfeksiyonu iyileştirmek için uygulanan bir diş tedavisi yöntemidir. Kanal tedavisi diş içindeki tüm sinirlerin alınması sebebiyle dişi gelecekteki enfeksiyon risklerinden de korur. Kök kanal tedavisi dişin pulpasında yapılır ve ağrılı bir uygulamadır.
Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal tedavisi uygulamasında bir dişin sinirleri pulpadan çıkarılır. Genellikle kök kanalı olarak adlandırılan prosedüre endodontik tedavi de denmektedir. Kanal tedavisinin maliyeti uygulama alanına göre değişkenlik gösterebilir fakat bu maliyet diş kaplama seçeneklerinden daha fazla olmamaktadır. Kanal tedavisi yöntemleri ile bir diş eski sağlığına kavuşabilir ve dişin çekilmesine gerek kalmaz. Her ne kadar uygulama acı verici olsa da ağrı kesiciler ile hasta kısa sürede iyileşebilmektedir.
Kanal tedavisi dişin bir parçası üzerinde gerçekleştirilen bir tedavidir. Kan damarları ve diğer hücreleri içeren dişin içi boş bölümüne pulpa denir ve kanal tedavisi bu bölgede gerçekleşir. Kısacası kanal tedavisi diş etinin altında kalan kök kısımda gerçekleştirilir ve bu denenle de “diş içi” anlamına gelen “endodontik” kelimesi tedaviye ismini verir.
Kanal Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
Kanal tedavisi yöntemleri üç aşamadan oluşur ve tedavinin tamamlanması yaklaşık olarak üç seans sürebilir;
- Kök kanalının temizlenmesi: Kök kanalı içindeki her şey çıkarılır.
- Kök kanalının doldurulması: İçi boş alan temizlenir, şekillendirir ve dekontamine edilir. Daha sonra diş, kanallarını kapatmak için kök kanalı kauçuk benzeri bir malzeme ile doldurulur.
- Bir kuron veya dolgu eklemek: Pulpası olmayan bir diş daha kırılgan olacağı için kuron veya dolgu ile koruma sağlanır.
Kanal Tedavisi Avantajları Nelerdir?
Kanal tedavisi avantajları sayesinde gerçek dişin çekilmesine gerek kalmadan tedavisi yapılır. Kanal tedavisinin en önemli avantajlarından biri de diş enfeksiyonlarını ömür boyu ortadan kaldırmasıdır. Diş kaybı önlenen kanal tedavisinde dişi çevreleyen kemik kaybı da önlenmiş olur. Kanal tedavisinin dezavantajları ise tedavi esnasında sinirler ile işlem yapıldığından dolayı acının hissedilmesi ve işlemin bir miktar maliyetli olmasıdır. Ancak sağlıklı diş yapısına kavuşmak için günümüzdeki en ideal yöntem olarak öne çıkmaktadır.